akerturk.com

Hur Lindar Man En Stukad Fot

Thu, 19 Aug 2021 09:12:45 +0000

Ta även hänsyn till vilken sida stukningen sitter på så att själva lindningen drar ihop stukningen. Bindan ska vara fullt utdragen när den lindas. Den skall sedan sitta så hårt att den inte bara hindrar blodet i venerna, utan även blodet i artärerna. Om inte bindan sitter tillräckligt hårt finns det risk att blodfrånförseln förhindras men inte blod till förseln, varvid mer och mer blod kommer att strömma till och öka smärtan i foten. Hela foten ska täckas av bindan, inklusive hälen. Görs inte detta kan blod ansamlas och läkningen blir då mer komplicerad. Se en enkel step-by-step genomgång av hur man lindar en fotstukning nedan. Annars gäller generellt det berömda akronymet PRICE som står för P rotection (Skydd) R est (Vila) I ce (Kyla) C ompression (Tryck) E levation (Högläge) där Tryck och Högläge är de två viktigaste att komma ihåg. Notera att jag översätter Ice till Kyla. Många tolkar nämligen Ice bokstavligt och lägger is direkt mot huden. Gör inte det. En sådan kraftig nedkylning kan lätt leda till köldskador på huden eller t. o. m. neverna.

Hur lindar man en stukad fot mp3

Hur lindar man en stukad fot 2018

hur gör man en blogg

Hur lindar man en stukad foto

hur lindar man en stukad fot rent

Hur startar man en blogg

Fötter Fotstukningar — Artikel under arbete — En fotstukning (distorsion) är en av de vanligaste skadorna bland idrottare och motionärer. Ungefär 25% av alla idrottsskador är ledbandsskador i fotleden (1). Bakgrund/Mekanism En typisk stukning sker då foten utsätts för stor belastning i ett läge där ledband (ligament) och ledkapsel inte förmår stabilisera leden. Ledbandet orkar helt enkelt inte hålla emot och brister (helt eller delvis) och töjs ut vid den plötsliga sträckningen. Är stukningen kraftig kan även frakturer uppstå. Röntga alltid vid kraftiga stukningar! Den vanligaste typen av stukning sker när foten viker sig inåt (det folk vanligen benämner som att "trampa utåt") och skadan sker då på fotens utsida (lateralsida). Skadan sker vanligen när personen är på tå (i plantarflexion) och fotleden plötsligt trycks i inversion (inåt/nedåt – se Bild 1! ) – oftast på grund av att foten trampar på en ojämn yta eller en kant. I denna position är foten nämligen som mest instabil och det ligament som ska stabilisera i denna riktning (FTA-ligamentet) orkar inte hålla emot.

Börja alltså inte med att linda foten såvida du inte råkar ha en elastisk binda i bakfickan och känner dig säker på tekniken, utan lägg ett manuellt tryck med händerna tills den värsta blödningen slutat (ett par minuter). Ett snabbt omhändertagande är det kanske viktigaste när det gäller en stukad fot. Om foten hinner svullna kommer lidningen inte kunna påskynda återhämtandet nämnvärt, och den har bara en stödjande funktion. Först därefter gör man en första lindning av foten (se checklista till vänster). Be gärna någon hämta och förbereda bindan medan du lägger det manuella trycket för att spara tid. Den som lindar foten skall helst ha tränat på det förut! Felaktiga lindningar syns tyvärr alltför ofta och på akutsjukhus får man även höra att läkningen ofta försämrats genom att foten lindats på ett sådant sätt att blodet pressats ned i foten eller att luckor finns i lindningen (oftast vid hälen) som gör att allt blod samlas i "fickor" istället för att pressas upp och bort. När foten lindas är det viktigt att börja nedifrån och linda uppåt.

  1. Hur skriver man en cv exempel
  2. Festklänningar stockholm butik
  3. Tyngdtäcke clas ohlson room
  4. Hur lindar man en stukad fot facebook
  5. Kan man bada på fjäderholmarna
  6. Hur lindar man en stukad foto