akerturk.com

Fakta Om Djur

Thu, 19 Aug 2021 17:11:13 +0000

1 av 4 Finns många djur där ute man inte skulle vilja stöta på. TT Bild 2 av 4 Man kan kanske tänka sig att hajen är farligast av dem alla. Men det är fel. ImageForum / TT NYHETSBYRÅN 3 av 4 Svaret är självklart människan. Här ser ni en. Facebook 4 av 4 Människan kan lätt utrota jorden om lusten faller in. På riktigt är det här djuret hemskt. Du kanske gissar att det är hajen som är världens farligaste djur. Men du har fel... Bildkälla: TT Bild Världens farligaste djur är helt klart människan. Och här är anledningar till varför: 1. Människan är det enda djur som helt avsiktligt och medvetet bidrar till att jorden förstörs. Trots att den vet att andra varelser och miljön hotas så fortsätter den glatt att syssla med utsläpp av farliga gaser och med skogsskövling. 2. Människan skulle kunna ödelägga hela jorden om den skulle vilja. 3. Det är vanligare att en människa tar kål på ett annat djur än tvärtom. Och människan står helt klart bakom döden på miljontals liv. Människan försöker även förgöra sin egen sort.

Fakta om

• En elefant kan lukta sig till vatten på flera kilometers håll. Myrspov. Foto: Jonathan Stenvall • Myrspovar flyger non-stop i 55 km/h i snitt under ungefär åtta dygn mellan södra Alaska och Nya Zeeland. • Det finns självmordsbombande myror som på ett dramatiskt sätt offrar sig för sin stack. • Stripgäss flyttar över Himalaya och stiger till 6 000 höjdmeter på 7-8 timmar. • Sydliga sjöelefanter kan dyka till ungefär 1500 meters djup och hålla andan i två timmar. • Havsgurkor kan i självförsvar spotta ut några av sina inre organ genom sitt anus. • Dromedarer kan dricka över 110 liter vatten på 15 minuter. • Bidrottningen styr sitt samhälle med hjälp av kemikalier som ändrar aktiviteten hos de andra bina. • När anakondor ska para sig kan rivaliserande hanar forma en ormgrop som kan vara i en månads tid. Fjälluggla med byte. Foto: Johannes Rydström • En fjälluggla kan under ett bra lämmelår äta 3-4 per dag eller över 1500 per år. • Inga tigrar har identiska ränder på kroppen. • Rubinkolibrin flyger med 53 vingslag per sekund(! )

Ett fåtal djur placeras om i hem eller djurparker när de inte längre behövs i försök. Lång historia och otillräckligt djurskydd Djurförsök har utförts ända sedan antiken för att studera hur en levande kropp är uppbyggd och fungerar. Under 1900-talet, särskilt efter andra världskriget, ökade djurförsöken kraftigt, i takt med ökade satsningar på medicinsk forskning, läkemedelsutveckling och som en konsekvens av kemiindustrins framväxt. Under samma tidsperiod, främst under andra halvan av 1900-talet, började djurskyddslagar att antas i många länder. Grundprincipen har varit att det inte är tillåtet att utsätta djur för lidande. Men eftersom syftet med djurförsök kan vara att utsätta djuren för sjukdomar och skador, eller testa vilka doser av en kemikalie som är dödlig eller ger svåra problem, görs undantag för djurförsök. Alla djurförsök innebär inte att djur utsätts för lidande, men plågsamma försök är alltså tillåtet även i Sverige. Ta reda på mer Här på våra faktasidor kan du läsa mer om djurförsöken, statistik och lagstiftning.

Övriga fyra Read More

Honorna föder ungarna under vintern när hon går ide, en snögrotta, medan hanarna är vaken under vintern. Isbjörnen är ett av de utrotningshotade djur som finns i världen. De är utrotningshotade för att isen smälter av den globala uppvärmningen, så släpp ut mindre koldioxid så minskar du risken för att Isbjörnen dör ut. Panda Pandor är vita och svarta. De kan bli upp till 150 cm lång och väga ca 100 kg. Pandor kan också kallas för jätte panda. Pandor lever i Kina. De äter endast bambu skott och ett bambu träd blommar endast vart tusen ende år. Många pandor lever i fångenskap eller i natur reservat där de har svårt att växa upp. Pandor är ett av de utrotningshotade djur som finns i världen. WWF (World Wide Fund for Nature) har Pandan som sitt märke. WWF hjälper utrotningshotade djur.

Tigern är gulbrun med svarta ränder på kroppen. Varje tigers ränder är som en sträck kod. Ingen tiger har likadana ränder som en annan. Tigrar har klor som den kan ta in när dom inte behövs. Tigrarna jagar på natten. de äter hjortar, antiloper och vildsvin. De tar även tamboskap som får, kor och höns. Tigrar lever i Asien, främst i Indien men också i syd Kina, ryska Sibirien. Det finns även i nordöstra Indonesien. Det finns fler arter av tigern men som är utdöda. T ex Kaspiska tigern, Javatiger och Balineska tigern. Tigern är på gränsen till utrotningshotad. Det har funnits fler tigrar men nu är det färre. Tigrar ökar långsamt men som sagt, de är på gränsen till utrotningshotad. Isbjörn Isbjörnen är ett stort rovdjur som lever i Arktis som ligger längst norrut. Den är mycket större än sin släkting brunbjörnen. Isbjörnens päls är vit men svart under pälsen. Isbjörnen lever för det mesta på säl som den jagar. Isbjörnar är även farliga för oss människor och den ser oss som byten. Isbjörnar kan vandra hundratals kilometer på isarna och de kan simma skickligt i det kalla vattnet.

fakta om dur gratuit fakta om grønland

Skickas följande arbetsdag Beskrivning Läs mer Stäng Läsa Lätt Fakta om djur är en serie om tio lättlästa böcker, som var och en presenterar ett av Sveriges vanligaste vilda djur. Med korta textrader och ett tydligt bildstöd ger böckerna ett rikt faktainnehåll för elever i början av sin läsutveckling. Böckerna säljs i två paket med fem olika titlar i varje. Varje bok består av 16 sidor med en till tre korta rader text på varje uppslag samt en illustration som förtydligar innehållet. Sista uppslaget består av flera små bilder och korta fa... Läsa Lätt Fakta om djur är en serie om tio lättlästa böcker, som var och en presenterar ett av Sveriges vanligaste vilda djur. Sista uppslaget består av flera små bilder och korta fakta om till exempel spår, spillning, längd och vikt. Texten är bearbetad för att vara lättläst och är satt med ett typsnitt som passar nybörjarläsaren. Alla böcker ligger på samma läsnivå. Karin Danielsson har lång erfarenhet av att lära barn läsa och är också en välkänd läromedelsförfattare.

Föda Leoparder äter stora och små däggdjur de äter också tamboskap, insekter och fåglar. De jag helst på natten eller gryningen men ibland kan man se de jaga på dagtid också. När de ska fånga sina byten så tar de gärna stryptag så att djuret inte kan andas tills de dör sedan äter de sitt byte. Deras godaste byte är hundar så de som har leoparder nära sitt hem han sina hundar inburade. Rolig fakta om leoparder Pantern är faktiskt också en leopard bara att pantern är svart. Leoparden är ett kattdjur och är släkt med katter. Leopard honan är oftast mindre än hanen. Leoparden är oftast aktiv under natten. Fakta om hästar! fakta om häst! Hur gammal blir en häst? Ponnyn är den rasen som lever längst av hästar de lever upp till trettio år. Men den normala livslängden på en fullblodshäst och en halvblodshäst är ca tjugo år. Den nu älsta levande häst är sextio två år och kallas för "old billy". Hur många hästar finns det i världen idag? Det som man räknat ihop är ungefär 75, 000, 000 hästar i hela världen.

Djurförsök får inte heller utföras om det finns djurfria metoder att uppnå samma resultat. I övrigt är det upp till regionala djurförsöksetiska nämnder att bedöma om ett försök ska tillåtas. I Sverige påbörjas försök på över tusen nya djur varje dag – under åren 2010-2018 användes mellan 331 000 och 1, 3 miljoner djur per år i försök i Sverige, enligt den svenska definitionen av djurförsök. Antalet djur kan alltså variera stort. Om även fiskar i provfiske och märkning av fisk (bl. a. för att fastställa fiskekvoter) räknas med, tillkommer mellan 4, 2 och 16 miljoner djur per år. Utgår man istället från EU:s mer begränsade definition av vad som är djurförsök, så används 260 000-350 000 djur per år i försök i Sverige. Läsa mer om djurförsöksstatistiken, inklusive vad de olika definitionerna innebär, här >> Sedan 2014 anges även lidandet i statistiken, som visar att 7-13% av försöksdjuren utsätts för "avsevärd" svårhetsgrad, medan svårhetsgraden klassades som "måttlig" för mellan 50 och 60% av djuren.

  1. Fakta om estland
  2. Uddevalla
  3. Intressant fakta om djur
  4. Skatt på hyresintäkter
  5. Cell-och molekylärbiologi at Umeå Univeristet - StudyBlue
  6. Länsförsäkringar bank nummer
  7. Sex tjejer i malmö
  8. Fakta Om Djur
  9. Djurfakta - Svenska Djurskyddsföreningen

Du är här: Hem » Djurfakta Hur överlever den lilla myran vintern – och hur gammal kan en myrdrottning bli? Vad bär spindelhanen med sig när den ska uppvakta en spindelhona – och hur vet spindelhonan att det är en hane? Hur gammal kan en padda bli – och vad heter paddornas ungar? Hur många taggar har en igelkott? Hur många valpar får en varg? Svaren på dessa frågor och många andra spännande fakta hittar du här, under Djurfakta.

fakta om djur i frankrike