akerturk.com

Ojämn Förslitning Däck

Fri, 20 Aug 2021 11:10:15 +0000

Väglagen kan skilja kraftigt beroende på om du bor i norra, mellersta eller södra Sverige. Landsbygd och storstad ger också olika förutsättningar vilket gör att vissa däck är bättre lämpade än andra. Dubbdäck eller odubbat Underlaget är också avgörande för hur du ska tänka kring dubbat eller odubbat. Dubbfria vinterdäck anpassade för nordiska förhållanden har generellt likvärdiga egenskaper som dubbdäck på vinterväglag, förutom på is. Tänk på vilket vinterdäck som bäst passar det väglag som normalt råder där du kör din bil och välj vinterdäck efter dina behov, diskutera med din däckhandlare. Annan komfort Förutom väghållning och säkerhet finns det idag fler parametrar att bedöma ett däck utefter. Det har blivit allt vanligare att däck är rustade med ytterligare funktioner som gör resan mer behaglig. Goodyears teknologi SoundComfort kan exempelvis minska ljudet i bilen med upp till 50 procent[1]. Fundera därför på vad som är viktigt för just dig utöver säkerheten och väghållningen. Om undersökningen Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Goodyear.

Ms däck

Under perioden 20 september till 3 oktober 2019 har sammanlagt 1 038 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre med körkort i Sverige. [1] Beroende på fordonstyp, dess hastighet och vägytan. Baserat på mätningar inuti fordonet, på väg, testat i februari 2018, januari 2018, november 2017 och oktober 2011 av Goodyears ingenjörer i Luxemburg. Däckstorlek: 225/55R17 på VW Passat Alltrack och Ford Kuga och 255/45R18 på Audi A7.

En orsak till detta kan t ex vara att du har kört på en trottoarkant. För att avhjälpa felet behöver du kontrollera din hjulinställning och få däcken balanserade. En däckverkstad kan hjälpa dig att kontroller hjulinställningen. Det är viktigt att detta görs då det påverkar både din säkerhet, din ekonomi och körkänslan. Ur däcksynpunkt ger en korrekt hjulinställning längre livslängd på däcken. Vad beror ojämn förslitning av framdäcken oftast på? En av orsakerna till ojämn förslitning av framdäcken kan vara ett felaktigt lufttryck. När lufttrycket är för lågt slits det mest på de yttre delarna av däcket och när lufttrycket är för högt då slits det mer i mitten av däcken. Ojämn förslitning av däcken kan också bero på felaktig hjulinställning. Kontrollera lufttrycket regelbundet och gärna efter långresor. Ur säkerhetssynpunkt är ett korrekt lufttryck mycket viktigt då det påverkar bilens styrförmåga. Se till att du har läst instruktionsboken som informerar dig om vad din bil ska ha för lufttryck.

Om däcken inte har ett rotationsbundet mönster kan man skifta korsvis, alltså att höger framhjul byter position med vänster bakhjul. Om man har en bilmodell med olika däckdimension fram och bak, vilket även brukar innebära rotationsbundet däckmönster, så går det alltså inte att skifta position. Då får man helt enkelt acceptera ett ojämnt slitage. Onormalt däckslitage kan vara första tecknet på att något hänt med hjulinställningen. Då behöver man få den kontrollerad hos en bilverkstad. 4) Kontrollera däckslitaget. Ta en titt på dina däck regelbundet, exempelvis en gång i månaden vid däcktryckskontrollen. Titta på däckmönstret för att se om insidan eller utsidan på ett däck fått ökat slitage? Det kan bero på att hjulinställningen ändrats, kanske efter att ha kört på en trottoarkant eller liknande. Ju tidigare du upptäcker ett slitage, desto bättre är det. De som kör väldigt långa sträckor kan på relativt kort tid slita ner däcken om hjulinställningen är fel. Titta också efter eventuella skador som uppstått.

Lufttrycket ändras om förhållandena i bilen ändras som t ex hur många passagerare åker i bilen, hur mycket last ska bilen bära osv. I instruktionsboken informeras om vilket lufttryck du ska använda vid vilken situation. Bra att tänka på vid däckbyte Om du tänker byta däcken själv på bilen är det en del du behöver tänka på. Se till att bilen står på ett plant underlag och se till att en växel ligger i och att handbromsen är åtdragen. Använd gärna också stoppklossar så du är säker på att bilen inte kommer i rullning medan du arbetar. Lossa hjulmuttrarna först och hissa sedan upp bilen med hjälp av en domkraft. Sätt på däcket och skruva åt muttrarna. När du är klar med däckbytet ska du kontrollera lufttrycket i däcken. Bäst är om du sätter de däck som har mest mönsterdjup bak. Om du tycker det är besvärligt att byta själv så ta dig till närmaste däckverkstad de brukar byta däcken snabbt för en överkomlig peng. Behöver du hjälp med förvaring av däcken så brukar däckverkstäderna också erbjuda detta.

ojämn förslitning dark night

Närkontakt med trottoarkant kan leda till defekter i däckstommen. Har du riktigt otur kan det ha fastnat något i vasst i däckmönstret som leder till skador eller punktering. Hösten brukar innebära blöta vägar och då gäller det att ha bra däckmönster för att undvika vattenplaning. Vattnet innebär också att däcken slits mindre än på torra vägar. Hösten är alltså den bästa tiden att montera nya däck. 5) Byt till nya däck på hösten. På våren är asfalten som grövst och då slits också däcken snabbast. På hösten är asfalten polerad efter sommarens körning och det sliter mindre på däcken. De som monterat nya däck på våren kan uppleva en märkligt snabb förslitning, men det beror alltså på asfalten. Lastbilsåkare, som har mycket noggrann koll på bilarnas däckslitage, strävar alltid efter att byta till nya däck på hösten. Regn gör att friktionen/slitaget minskar betydligt. Som jämförelse är slitaget på torr, varm betong hundra gånger högre än på blöt, kall asfalt. Betongvägar är inte så vanligt i Sverige men det visar ändå på hur stora skillnaderna kan vara.

Ojämn förslitning dark side

  1. Vad är troligtvis orsaken bakom ojämnt slitna fläckar på däcken? | iKörkort.nu
  2. Regummerade däck
  3. Orsaker till ojämnt däckslitage
  4. Tåg från köpenhamn till billund

I praktiken är det dock väldigt svårt och dyrbart att mäta slitage på ett korrekt sätt. Man behöver en konvoj av likadana bilar som kör en lång sträcka och hela tiden skiftar chaufför. Det finns flera sätt att rotera hjulens position. Men eftersom de flesta däck har ett rotationsmönster är det bara exemplet längst till vänster som är aktuellt. 3. Rotera hjulen. Drivhjulen brukar slitas fortast. Framhjulsdrivna bilar har både drivning, styrning och hög vikt på sig – vilket gör att de däcken slits betydligt snabbare än bakhjulen. För att undvika ojämnt däckslitage ska man rotera hjulens position. Om hjulen får sitta omväxlande fram och bak slits de jämnt och när mönsterdjupet nått en osäker nivå byter man alla fyra däcken samtidigt. Hur ofta ska man då rotera hjulen fram/bak? Det beror förstås helt på körsträckan. En taxiåkare byter position flera gånger under året medan den som inte kör så många hundra mil bara behöver skifta position vid nästa hjulbyte (kommande vinter/sommar). Eftersom de flesta däck har en rotationsriktning innebär det att man skiftar position mellan höger framhjul och höger bakhjul, samma på andra sidan.

orsaker till ojämnt däckslitage Ojämnt däckslitage kan orsaka säkerhet och hantering problem och kan resultera i däck som behöver bytas ut snabbare än förväntat. Ojämnt däckslitage är nästan alltid orsakas av en brist på ordentligt underhåll. Med rätt underhåll bör dina däck pågå i minst körsträcka anges av tillverkaren Felaktig Tire Balance En out-of-balans däcket klarar långt mer än orsaka problem med vibrationer, hantering och rida. Ett däck som är ur balans kommer att generera mer värme och vara mer benägna att katastrofalt misslyckande, särskilt om det har varit ur balans under en lång tid och som orsakas tunna fläckar i däcket. Felaktig Tire Inflation Rätt lufttryck i däcken är mycket viktigt för korrekt däckslitage och säkerhet. En underinflated däck gör att däcket ska köras varm och kan orsaka skador på däcksidorna. I ytterst lågt lufttryck kan däckets köra faktiskt på däcksidan och allvarligt försvaga dess strukturella integritet. I allmänhet kommer underinflated däcken slits mer på utsidan av däcket.

Slitagedjupet kan mätas med flera olika verktyg. Från vänster har vi en tumstock (lite klumpigt), ett skjutmått (också klumpigt, men exakt) samt en speciell, digital mönsterdjupsmätare (perfekta verktyget, kostar cirka 300 kronor hos). En femkrona kan duga, till nöds. Den övre, horisontella delen på femman markerar djupet tre millimeter. Det andra, horisontella strecket på siffran fem finns vid 5, 6 millimeter. Jag kontrollerar däcktrycket på min bil varje månad!

Det tar inte lång tid men kan vara direkt avgörande för säkerheten, säger Jenny Wahlsten, Nordic Brand Executive på Goodyear. Vanligaste misstagen vid däckbytet Däckbarometern innehåller även närmare 700 svenska däckexperters åsikter och tips när det kommer till svenska bilister och vinterdäck. Experterna har bland annat fått lista de vanligaste felen svenskarna gör vid ett däckbyte. Högst på listan kommer felplacerade däck. Helt enkelt fel däck på fel plats. Därefter kommer felet att inte skruva åt muttrarna ordentligt samt det faktum att många byter däck alldeles för sent in på säsongen. Det bör du kontrollera innan du byter till dina gamla vinterdäck: Mönsterdjup När däcken slits minskar mönsterdjupet, vilket leder till sämre friktion på våta och hala väglag samt en ökad risk för vattenplaning. Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter enligt svensk lag. Se till att mäta djupet på fler platser då det kan variera var däcket har slitits. Är mönsterdjupet på vinterdäcken nära 3 millimeter vid säsongsstart, se då till att kontrollera regelbundet eller så kan det vara dags att investera i nya vinterdäck.

  1. Kläder rea på nätet
  2. Lysrör 36 w mirror
  3. Mötesplatsen vs match