akerturk.com

Hållbar Skövde Lunch

Fri, 20 Aug 2021 19:09:16 +0000

När Karl-Johan Beckman slog upp portarna för Restaurang Hållbar i centrala Skövde var tanken enkel – god och hållbar mat som inspirerar vanliga människor att leva mer miljövänligt. – Jag är en vanlig kille, uppväxt på kött och vanlig husmanskost. När jag var liten var vegetariskt inget som serverades till middag direkt. För att få människor som mig att äta vegetariskt, och mer hållbart, så måste man göra det utan pekpinnar och tvång, förklarar Karl-Johan Beckman. Hållbar är en lunchkrog i centrala Skövde. Här ligger fokus på vegetarisk mat och att minska matsvinnet, men framför allt så klart på att servera god mat. – Vi säger faktiskt inte att rätterna är vegetariska, ibland känner jag fortfarande att det får fel effekt på gästerna. I stället säger vi att de är hållbara, och sedan är vårt jobb att skriva goda rätter på menyn. Med det menar Karl-Johan att det ska vattnas i munnen när man läser menyn. "Knaperstekt" slår till exempel "ångkokt", oavsett vad det är som är ångkokt eller knaperstekt.

Crossfit skövde

  • Hållbar skövde launch project
  • Elfte timmen för Bo Kaspers Orkester – Corren
  • Hållbar skövde lunchbox

Hållbar skövde launch website

hållbar skövde launch website

Skövde

Ha så trevligt i Frederiksberg!

Hållbar skövde lunches

Palermo skövde

Öppna en till krog. Kan vara lite överkurs, men Karl-Johan Beckman funderar på att öppna en krog med ett tema som möjliggör honom att använda överblivna råvaror från Restaurang Hållbar.

40 procent vegetariskt I dag är uppemot 40 procent av maten som serveras på Hållbar vegansk eller vegetarisk. Det gläder Karl-Johan, men ännu bättre är att krogen inspirerar gästerna till att laga vegetarisk mat hemma. – Jag utgår från mig själv. För tio år sedan visste jag inte hur man skulle laga god vegetarisk mat. Detsamma gäller ju många av våra gäster, som kanske inte ens sett vegetarisk mat som ett alternativ. I dag ser jag hur många av våra gäster är nyfikna och vill prova hemma. Det ser jag som den största vinsten för miljön, att vi kan inspirera människor att leva annorlunda. Text: Gustaf Brickman 5 tips för att minska matsvinnet. Ha en kort meny. Fler rätter innebär fler råvaror, och det leder lätt till ökat svinn. Se till att du har en plan för överblivna råvaror, innan du ens köper in dem. Tänk take-away. Sälj överblivna rätter på eftermiddagen, så att människor kan ta med dem hem till middagen. Samarbeta med föreningslivet. Hållbar har avtal med lokala idrottsföreningar som köper mat och rätter som blir över.

Sugen på något gott? Kaffe, macka, lunch eller kanske en smarrig kaka? På högskoleområdet finns flera caféer och restauranger. Alla är öppna för både studenter, personal och allmänhet. Caffè Dallucci hittar du utanför biblioteket i hus D. Cafét med det italiensinspirerade namnet är en populär mötesplats och en välkommen paus om du sitter och pluggar på biblioteket. Här hittar du bland annat kaffe, wraps, kakor och olika sallader. Restaurang Götasalen finns i hus A. Restaurangen erbjuder ett blandat utbud av lunchmat, fika och har även catering. Varje dag serveras dagens rätt, dagens vegetariska, dagens pastarätt och caesarsallad. Restaurang Orangeriet ligger i Portalen, Science Parks och Högskolans gemensamma hus för forskning och innovation. Här serveras dagens lunch i alla former. På menyn finns såväl traditionell husmanskost som indisk curry och smakrika rätter från Sydamerika. Värma egen mat Har du med dig matlåda finns det mikrovågsugnar i de flesta av husen på campus. Det finns också kaffe- och varuautomater med enklare utbud.

Nej till fisk Hälften av rätterna som serveras på Hållbar är minst vegetariska, ofta veganska, men det är alltså inte det "köttfria" restaurangen skyltar med. Och de serverar också kötträtter, förutsatt att de håller måttet vad gäller hållbarhet. – Vi serverar till exempel inte fisk. Det kan låta speciellt, men vi befinner oss i mitten av landet och att få hit bra och hållbar fisk är för dyrt för den prisbilden vi vill hålla. Då har vi valt att inte servera fisk alls. En till anledning till att Karl-Johan strukit fisk från menyn handlar om Restaurang Hållbars ambition att ha så lite svinn som någonsin möjligt. – Fisk är svårare att återanvända, och har kort hållbarhet. Det gör den till en svinn-risk, och vi arbetar för att hålla svinnet till ett absolut minimum. Det absolut främsta sättet att göra det på är att hålla en tajt meny, varje dag serverar Hållbar två rätter, varken mer eller mindre. – En stor meny kan locka gäster, men det ökar svinnet. Vi planerar så att rätterna innehåller många av samma råvaror, och ser till att eventuellt överblivna råvaror ska kunna vara en del av morgondagens lunch.

  1. Hemförsäkring
  2. Forsgrens timmerhus omdöme