akerturk.com

När Uppfanns Mikrovågsugnen

Fri, 20 Aug 2021 09:21:29 +0000

Han arbetade på företaget Raytheon, som tillverkade radarutrustning. Spencers uppgift var att förenkla konstruktionen av magnetronen, som alstrar radarvågorna. En dag upptäckte han att en chokladbit i hans ficka hade smält av radarsändarens vågor. Sedan provade han även med andra saker. Han fick ägg att explodera och lyckades poppa popcorn med hjälp av mikrovågorna. Nu föddes idén att använda radartekniken även för matlagning. Den första mikrovågsugnen från Raytheon kallades för Radarange och var för industriellt bruk. Den vägde 350 kilo och var 1, 7 meter hög. Kostnaden för en Radarange låg på cirka 200 000 kr i dagens penningvärde. Även de mikrovågsugnar av bordsmodell som kom i slutet av 1960-talet var dyra. Det höga priset, i kombination med en stor tveksamhet till den nya tekniken, ledde till att de inte gjorde någon direkt succé. Det fanns en rädsla för att mikrovågsugnarna kunde ge strålningsskador, leda till cancer och sterilitet. men även för att näringsämnen i maten skulle förstöras i samband med uppvärmningen.

När är eurovision 2013

Det är molekylernas rörelseenergi som värmer maten. Andra ämnen i maten kan också vara dipoler, som exempelvis fetter. Kalla tips! Fasta ämnen, som porslin eller till och med is, påverkas inte på samma sätt. Inte heller torra varor. Därför är det bra att tillföra lite vatten innan man tinar eller värmer mat i mikron. Ägg exploderar i mikron eftersom mikrovågorna värmer ägget "inifrån" och det blir ånga inne i ägget. I en kastrull med kokande vatten kommer värmen utifrån. Eftersom uppvärmningen är beroende av vatten, och vatten helt förångas vid 212 grader så går det inte att grädda kakor eller få stekyta på kött som i en vanlig ugn. För det behövs en temperatur på över 300 grader och det blir det på ytan av maten i en elektrisk ugn. Mjölk kokar lätt över i mikron. Det beror på att vattnet i mjölken plötsligt blir till vattenånga. Om du sätter en sked i mjölken sprids värmen jämnare. Det finns lite lite vatten i varje majskorn. Det är det vattnet som blir så hett av mikrovågorna att kornet omvandlas till popcorn.

I dagens mikrovågsugnar är den vanliga frekvensen på 2, 45 GHz med en våglängd på omkring 12 centimeter. Material som har någon form av fria dipoler i sig kommer att värmas upp. En vattenmolekyl är uppbyggd av väte- och syreatomer och blir en elektrisk dipol med en negativ och positiv ände. Elektriciteten omvandlas till mikrovågor som påverkar vattenmolekylerna och sätter dem i rörelser, vilket genererar att värme uppstår. Värmen sprids sedan till resterande mat. Men ibland kan man uppleva att värmen blir ojämnt fördelad. Mikrovågorna som uppstår kan jämföras med radiovågornas elektromagnetiska strålning. Vad ska du tänka på vid köp av mikrovågsugn Att köpa en mikro är enkelt med dagens breda utbud. Det är hård konkurrens bland dagens återförsäljare runtom i landet och det finns många olika modeller att välja på. Mikro med pizzaugn Varmluftsfunktion Stor eller liten Design och färg När du ska köpa en produkt ska du alltid titta på ditt kök för att se vilket behov av mikrovågsugn du behöver.

När uppfanns mikrovågsugn? / davidchita.com

Kostade som en ny bil Billiga magnetroner med tillräcklig effekt var också en förutsättning för att mikrovågsugnen skulle komma till användning i hemmen. Men det tog några år innan ugnarna kommit därhän att konsumenterna började upptäcka dem. De första mikrovågsugnarna från Raytheon hette Radarange, kom 1947 och kostade i dagens penningvärde uppemot 200 000 kronor. Försäljningen gick trögt och licensierade Raytheon mikrovågsugnen till Tappan Electronics som sålde de första konsumentinriktade mikrovågsugnarna 1955, till ett pris som var ungefär hälften så högt. Källa Boken 100 innovationer; 51 – 100 Metallbearbetning – ångmaskinen, förteckning över artikelförfattare och källor på sid 191–204 Kontakta sidansvarig

  • Mikrovågsugn: Är mat som värms i mikrovågsugn onyttig? | illvet.se
  • Billiga flygresor till Malaga, Spanien - boka flyg med Travelstart
  • Andersson tv manual
  • Har com en espanol
  • Franska jätte vaktlar
  • Hur uppfanns mikrovågsugnen? / davidchita.com
  • Mikrov�gsugnen, mikron, uppfinning
  • Vardagsprylar: Flygradar blev matvärmare | Popularhistoria.se

I slutet av 1800-talet fick gasverken konkurrens från en ny teknik, elbelysningen. För att locka kunder började gasverken erbjuda kunderna gasens andra tillämpningar, bland annat gasspisar. Ofta var de enkla apparater med en eller två koklågor. De kunde komplettera järnspisarna som fortfarande också användes för uppvärmning. Industrins framväxt gjorde dessutom att priser på ved och kol gick upp och folk blev villigare att investera i en lättskött gasspis. För att locka nya kunder lät gasföretagen hushållen hyra gasspisar eller låna dem gratis i några månader. Elberoende och vita spisar De första elektriska spisarna visades upp på Elektriska mässan på Crystal Palace i London 1891. Utvecklingen gick ganska långsamt, eftersom elnätet inte var utbyggt och få hade råd med el. Det dröjde till 1920- och 30-talen innan fler började använda elspisar. I Sverige kom Helios, Therma, och Volta 1920. Under samma period började svenska kvinnor påverka industrin genom att uttrycka sina åsikter kring utveckling av ny teknik.